fredag den 25. november 2011

Analyse af "Som englene flyver"


Novellen handler om en Sisse som er på stoffer, hun lever klamt og uden penge den fortæller også historien om hendes søster, som på en engang er jaloux på hende og samtidig er lykkelig over ikke at være i hendes situation.
De to søstre Sisse og hendes søster: Sisse usikker søger trøst i stoffer og syge mænd. Søsteren er jaloux på Sisse, men samtidig er hun lykkelig over at hun ikke er i hendes situation.
Det indre kompositionsforløb er spiralt. Sisse bliver lykkelig til sidst fordi hun bliver til en engel, og ikke længe skal finde trøst i en masse dårlige ting.
Handlingen stækker sig over ca. et halv år.
Den foregår ca. i 1970(da der bliver nævn noget med gamle polaroid foto)
Handlingen finder i en mellem stor by. Der er to miljøer,
Sisses miljø som er beskidt, lugtende, koldt og klamt.
Og søsterens miljø som er rent, stabilt, job(tandlægeassistent), høj i middelklassen.
Fortælleren er jeg-fortæller, den er subjektiv og der er brugt replikker og mange tanker. Fortælleren skifter også mellem Sisses og hendes søsters vinkel.
Novellen er en fortælling der er enormt realistisk for vor tid. Et nervevrag af en mor, en dranker til stedfar, de 2 ting hænger meget godt sammen. En ansvarlig storesøster der har tilsidesat sit eget liv for at være ordentlig og ikke ende som moderen, en forkælet lillesøster der ikke har den fjerneste idé om hvad hendes søster har været igennem, og grådigt kigger på hende med de bedende bambiøjne der har virket så godt for hende gennem hele livet. Uden at vide at hun er på afspor. Ingen idé om hvad der vil ske hende, og uden kendskab til det sørgelige, meningsløse liv hun fører nu. Hun er også ligeglad. Sisse er den der er mindst bekymret for Sissés liv. Omvendt kan man sige, at dem der i virkeligheden burde række en hånd ud og hjælpe hende ud, har nok at døje med selv.
Så hvem levede egentlig mest? Var det Sisse som stræbte efter at være engel, og følte lidt når hun var sammen med Creepy eller søsteren hvis hjerte var af sten?

6 kommentarer:

 1. En analyse det slutter med spørgsmål? ...

  SvarSlet
 2. Jeg synes, den manglede meget. Ellers god.

  SvarSlet
 3. Rettelse: Handlingen foregår i 1990 da det med polaroid fotoet var fra de var små, som hun tænker tilbage på. Desuden nævnes der også at hun stikker morderen en 500 mand da hun ligger og sover på sofaen, hvilken i 70'erne var rigtig mange penge.

  SvarSlet
 4. rigtig god start, får dog ikke alle detaljer med, det er et kæmpe minus i min bog!
  :(

  SvarSlet
 5. Jeg er yderst utilfreds med kvaliteten af af denne analyse. Vi er i stort tidsnød os så kommer vi forbi et referat som lover godt, men i virkeligheden er virkelig dårligt... Tak for det.

  SvarSlet